logo FacebookLaat ik duidelijk zijn; voor mij hoeft niemand op Facebook als hij of zij niet wil. Nódig zal niemand Facebook echt hebben, wel kan het ondersteunend zijn voor dingen die je wil en/of belangrijk vindt. En Facebook kan je zowel zakelijk als privé helpen.

Privé kan Facebook helpen om contact te houden met mensen die je niet gek vaak ziet of spreekt. Door berichten of foto’s of links te plaatsen zien anderen wat je leuk, mooi, interessant of belangrijk vindt. En je kunt zien wat anderen leuk, mooi, interessant of belangrijk vinden. Vaak zal daarin overlap zijn, want het is fijn om te zien dat mensen je interesses delen. En vaak zie je nieuwe dingen, want iedereen zoekt zijn vertier weer op andere plekken. Voor (groot-)ouders kan het een heerlijk inkijkje bieden in de leefwereld van je (klein-)kinderen.

Kijk je wat dieper in de mogelijkheden van Facebook, dan kun je je (vakantie-)foto’s publiceren (desgewenst alleen voor bekenden), feestjes organiseren, clubs oprichten voor mensen met dezelfde interesses, heel veel gratis spelletjes spelen, en nog veel meer. Voor elk wat wils dus.

Zakelijk doe je in feite hetzelfde, alleen dan niet naar vrienden of bekenden, maar naar (potentiële) klanten of belangstellenden. Door te laten zien wat je kunt, interessant vindt of wilt, en door je geïnteresseerd te tonen naar anderen, krijg je (een deel van) die aandacht ook weer terug. Oftewel netwerken en acquisitie, zij het voor die doelgroep die actief is op en geïnteresseerd in Facebook. Het is belangrijk om je te beseffen dat je daar nooit al je klanten mee bereikt, er zijn er genoeg die a) niet op Facebook zitten of b) niet geïnteresseerd zijn in acquisitie via Facebook.

Uiteraard wil ik je graag adviseren en helpen als je een account wilt aanmaken en je eerste stappen op Facebook wilt maken, zowel zakelijk als privé. Als je een beetje handig bent, kun je het allemaal zelf, maar het kan fijn zijn als er iemand meekijkt die weet op welke dingen je moet letten. Vooral op het gebied van privacy zijn de standaardinstellingen van Facebook weinig privé, terwijl dit vooral aan het begin juist fijn kan zijn. Wil je mijn hulp, neem dan contact met me op en zo niet, dan wens ik je veel plezier bij het ontdekken van alle mogelijkheden, het is een uiterst boeiende en leuke kijk op de wereld!