InstagramfotoVan de week heb ik mijn laptop naar de winkel gebracht voor een reparatie (binnen de garantie). Over twee of drie weken mag ik hem terug verwachten. Een jaar of twee geleden zou ik daar echt even voor hebben moeten slikken; mijn laptop is een belangrijk deel van mijn leven. Ik breng een hoop tijd professioneel en privé door op dat ding. Vandaag de dag is er gelukkig genoeg vervanging in huis om gewoon door te kunnen werken en mij te vermaken: een reservecomputer, mijn smartphone, mijn tablet (waarop ik nu dit blog schrijf). Ik heb ervoor gezorgd dat ik al mijn data, alle bestanden, muziek, foto’s en andere belangrijke zaken zowel online als thuis heb gebackupt. Zodra een bestand verandert, wordt er al een reservekopie gemaakt en als ik wil, kan ik het merendeel van mijn bestanden op elke willekeurige computer oproepen, bijvoorbeeld op deze tablet. Ik vind dat zelf makkelijk, maar besef me goed dat anderen daar misschien anders tegenaan kijken. Maar het belang van het maken van een goede reservekopie kan ik niet genoeg benadrukken.

Twee voorbeelden. In 1999 crashte de computer van mijn toenmalige vriendin die nu niet geheel ontoevallig mijn vrouw is. In 1999 stonden er niet zo gek veel of grote bestanden op computers, maar op deze computer toevallig wel de scriptie die zij aan het schrijven was voor haar afstuderen. Gelukkig had zij een ex met veel computerkennis die haar op het hart had gedrukt om regelmatig backups te maken op 1,4 MB diskettes. In totaal was zij zo’n drie weken werk kwijt, maar stel je voor dat dat haar enige kopie was geweest, dan had ze overnieuw mogen beginnen.

Deze week was ik bij een klant die enkele veranderingen in haar mailinstellingen wilde. Zij had ooit een opmerking over backups gemaakt, dus ik stelde haar de vraag hoe het daarmee stond. In 2012 had zij een grote harde schijf gekocht waarop zij van plan was om maandelijks een backup te maken. De laatste keer dat zij dat had gedaan was in oktober geweest, acht maanden geleden dus! En dit was ook de computer waarop zij de foto’s van haar kinderen bewaarde en alle bestanden van haar bedrijf. Als er dus iets gebeurd was, was zij alle data sinds oktober 2012 kwijtgeweest. Dat is gelukkig niet gebeurd.

Ik vrees dat zij niet de enige is. Volgens deze site (en ja, ze zijn niet onpartijdig, maar maken wel een punt) maakt 35% van alle computerbezitters nooit reservekopieën van hun bestanden. Slechts 6% van de PC-bezitters maakt dagelijks een backup. Nu zal niet iedereen evenveel data op zijn PC bewaren, maar de kans is groot dat er op uw PC toch echt een paar uitermate belangrijke, onmisbare en unieke zaken staan (muziek, foto’s, filmpjes, documenten, etc.), die zonder backup bij een crash voorgoed verloren zijn. En geen enkele harde schijf heeft het eeuwige leven, jaarlijks crasht 6% van de harde schijven!

Het advies dat door de meesten (en door mij) dan ook wordt gegeven: zorg voor minstens twee backups, één online, en één thuis op een externe harde schijf. Als het even kan, draai die backup dagelijks, maar minstens wekelijks. Een backup instellen is een kwestie van minuten, en is doorgaans met goede gratis programma’s te regelen (lifehacker.com adviseert Crashplan en Dropbox, deze gebruik ik zelf ook, maar er zijn talloze goede alternatieven). Uiteraard kan ik dat voor u doen, maar met maar een klein beetje inzicht kunt u het ook zelf. De eerste backup duurt meestal wat langer, maar daarna worden alleen nieuwe of veranderde bestanden opgeslagen.

Het bijkomend voordeel van online backup en sync-diensten is dat je al je documenten ook op andere plekken kunt bereiken. Dropbox, Google Drive, Microsoft Skydrive en Apple iCloud zijn allemaal voorbeelden van diensten die je in staat stellen direct een backup te maken van bestanden waarin je werkt, en je vanaf je PC op het werk, vanaf je smartphone of iPad verder te laten werken waarmee je bezig was. Of met een muisklik een bestand te delen met anderen, ook als je PC al uit staat. Handig, maar niet noodzakelijk voor iedereen, maar de mogelijkheid van een directe backup is niet te versmaden.

Conclusie: verdiep je een middagje of avondje in de mogelijkheden en stel zo snel mogelijk die backup in. Vraag hulp als je er niet uitkomt, maar stel het alsjeblieft niet uit tot over acht maanden!